03 August 2011

Bersederhanalah Dalam Berpuasa Yer..

Assalamualaikum..Salam Sejahtera, Salam Bahagia..Salam Ceria..Hai Semua..

Salam Ramadhan Al Mubarak..
Puasa tak?!!hehehe..banyak betol entry pasal puasa..pasal berbuka puasa..pasal solat terawih la..seronok aku membaca nye..macam2 peel..telatah..cerita ceriti tentang live enjoy family memasing..seronok berkongsi kan..

ok kali  ni aku nak berkongsi pasal kesederhanaan dalam kite berpuasa nih..ekceli memang aku & en suami bertekad nak berpuasa seadanya sahaja..tak mo lelebih perbelanjaan..Jom ite baca ni:

1- BERSEDERHANALAH UNTUK ELAKKAN PEMBAZIRAN

Jangan le kite ikutkan sangat kata nafsu kite tu yer..Kawal lah perbelanjaan terutamanya kalo ke bazar Ramadhan @ ke soping mall yer..Senang je, korang pastikan juadah & barangan yang perlu sahaja patut dibeli..dengan itu boleh la elakkan pembaziran..Membazir tu kan alaman syaitan..Seeloknye, plan ape yang nak dibeli tu..pastu bawak duit ngam ngam jer eh..yang penting kuatkan semangat tak membazir tu..

2-MASA UNTUK KITE BERIBADAT UNTUK REBUT GANJARAN PAHALA

yer, inilah bulan yang penuh keberkatan..oleh itu, kite kena lah bijah untuk merebut ganjaran' pahala dari Yang Maha Esa..Penuhilah masa kite tu dengan amal ibadat seperti menunaikan solat sunat tarawih, mengaji, bersedekah dan sebagainye..

3- 'PUASA' SEGENAP ANGGOTA

Memandangkan bulan Ramadhan ni bulan yang hadir setahun sekali, ia mendidik kite untuk memelihara segala perbuatan dari segi pertuturan, tingkah laku kite, penglihatan kite, pendengaran kite & lain lain lah..make sure kite pastikan semua itu 'bekerja' dengan baik ke arah kebaikkan..peliharalah amalan & tingkah laku supaya markah tak dipotong yer..tak lah sia sia puasa kite kan..

Jom Kite Sama Sama Mengimarahkan Bulan Ramadhan Bulan Yang Mulia ini..

10 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ros,klu dah g pasar Ramadhan tue..mmg rambang mata.semua nampak sedap!..tue yg sarat tangan,bila brbuka dh x larat nk mkn semua.biasa HB k.atie g pasar Ramadhan..beli air & kuih2 sikit.sbb bln puasa k.atie jarang buat kuih....beli 3-4 ketul jer tuk mkn berdua.

watyz said...

time kasih kerana sudi mengingatkan. :)

MamaEma said...

Selamat Berpuasa

ummirayyan said...

kak atie:..hai kak..itu la..kene kawal nafsu bebetol..rose pun kalo ke bazar, memang da set nak beli ape, tak mo time tu baru nak terpikir2..da la semuanya menyelerakan..hehehe..

ummirayyan said...

watyz:..sekadar berkongsi..yang mane baik, ikut le..

ummirayyan said...

MamaEma:..Sesama la kiter yer!

Mak Izz said...

aku suka entry ko yg ni. nampak santai tp penuh nasihat :) aku pn pesan2 gak kt diri ni, puasa bkn sekadar puasa tp mestilah puasa yg sempurna serba-serbi insyaAllah. sama2la kita bykkan amal ibadat & bersedekah ye.

ummirayyan said...

mak izz:..masehh suke kat entry nih..wohh slama ni ko berpurak purak suke yer..ooooo....

aku pun tahun ni betol betol nakkan puasa yang sempurna..nak meraih pahala bulan mulia nih kan..huhuuu..sedih lak pikirkan, belum cukup amal lagi la aku nih..

Mak Izz said...

selama ni suka juga tp entry kali ni suka banyak! ^__^

ummirayyan said...

mak izz:..macehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails