28 July 2011

Ummirayyan buat Donat la..

Assalamualaikum..Salam Sejahtera..Salam Bahagia..Salam Ceria..Hai semua..

aku sendiri tak percaya yang aku berjaya buat donut dengan hasil kerastangan sendiri tau..siryes..tak percaya, donut yang di buat setanding donut makcik kat kedai bawah umah aku tu tau..tapi tak le setanding dengan Dunkin Donut tu  or Big Apple tu eh..hehhehee..kene berguru bebetol baru le leh jadi mcm tu kan..

ok..meh aku share resepi nyer:

1) tepung gandum - 2 cawan
2) serbuk penaik (aku gune mauripan) - 2 sudu kecik, cairkan dengan 5 sudu kecik air
3) susu pekat - 3 susu
4) marjerin - 2 sudu (jangan lebih..nnt donut korang bantat - tak naik gebu)
5) air - secukupnye
6) gula halus

caranya pulak:..

1) tepung gandum & mauripan digaul rata..
2) pastu masukkan susu pekat..gaul rata lagi..
3) masukkan marjerin..gaul rata..
4) sambil tu masuk kan air sikit sikit..uli rata sehinggah jadi doh..sampai tak melekat la doh tu kat tangan tu..
5) ratakan kat papan pencanai..terap mengikut acuan yang disukai..
6) biarkan rehat seketika..
7) pastikan donut tersebut naik gebu (licin je)..baru la digoreng..
8) tos kan & golek golekkan donut tu kat gula halus..
9).. da siap...


ini budak yang senyap senyap kat hall time ummi nye buat donut..ade kijaan nye Rayyann!!!!....
yeayyy...donat yang telah siap..ready to eat..
ehh..time ni leh lak kirim kat Mokdek untuk juadah berbuka puasa dia..

SYABAS untuk diri ku yang berjaya buat donut..

SELAMAT MENCUBA!!!

10 comments:

watyz said...

tahniah rose!!
aku buat x guna susu pekat tp guna susu tepung anak aku. hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ros..mmg syok bila dpt mkn kuih dr airtgn sendirikan?hihi.tahniah yer
Lupa nk gtau,hadiah dah sampai..makasih.Cantik sgt!!

Mek Uteh said...

nok, mek dh cuba buat. tp bantat mungkin terlebih marjerin kut :) pastu mek toskan myk pastu gaul dgn gula tp gula x melekat (adakah kerana donut tu xmo mek kena kencing manis?) atau kerana faktor kebantatan itu penyebab gula x melekat?

harap ummirayyan sudi pecahkan kebuntuan mek.

rusna wana said...

hr tu akak buat tp tak jadi- mcm keras semacam jer- tpi habis jugaklah dimakan..hehee

ummirayyan said...

watyz:..owh..gune susu tepung eh..kalo wat cekodok manis tu aku gune susu tepung..tapi donat susu pekat..nnt nak cube la..

ummirayyan said...

kak atie:..hai kak..haah betol tu..nak nye en suami & anak yang makan..*vangge* tau..

harap akak suke ngan adiah tu..

ummirayyan said...

cek mek:..haah la, terlebih margerin itu punca bantat & tak lekat gule..
nextime ikut arahan yer..

harap dapat membantu..

ummirayyan said...

kak wana:..kenapakah keras donat akak tu eh?!!! terlebih tepung kot..hehehhe..bedal je la..

Mak Izz said...

kak wana - kita serupe.. kita serupe.. tp x abes makan tinggal seketoi x larat nk abeskan sbb dh kenyang gilababas. oleh kerana gula x melekat kt donut, maka somi sy telah cairkan gula dengan air di atas dapur dan salutkan ke donut. ala2 kuih keria la pulak. tiba2 jd kuih kenat (keria + donut) :)

ummirayyan said...

mak izz:..ye la weh, da buat..takkan nak buang jer..tak bek tau..heheheh..kenat la pulak..pandai lak mendekorasikan resepi yang tak jadi eh..gud gud..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails