Assalamualaikum..Salam Sejahtera..Salam Bahagia..Salam Ceria..Hai semua..
aku sendiri tak percaya yang aku berjaya buat donut dengan hasil kerastangan sendiri tau..siryes..tak percaya, donut yang di buat setanding donut makcik kat kedai bawah umah aku tu tau..tapi tak le setanding dengan Dunkin Donut tu or Big Apple tu eh..hehhehee..kene berguru bebetol baru le leh jadi mcm tu kan..
ok..meh aku share resepi nyer:
1) tepung gandum - 2 cawan
2) serbuk penaik (aku gune mauripan) - 2 sudu kecik, cairkan dengan 5 sudu kecik air
3) susu pekat - 3 susu
4) marjerin - 2 sudu (jangan lebih..nnt donut korang bantat - tak naik gebu)
5) air - secukupnye
6) gula halus
caranya pulak:..
1) tepung gandum & mauripan digaul rata..
2) pastu masukkan susu pekat..gaul rata lagi..
3) masukkan marjerin..gaul rata..
4) sambil tu masuk kan air sikit sikit..uli rata sehinggah jadi doh..sampai tak melekat la doh tu kat tangan tu..
5) ratakan kat papan pencanai..terap mengikut acuan yang disukai..
6) biarkan rehat seketika..
7) pastikan donut tersebut naik gebu (licin je)..baru la digoreng..
8) tos kan & golek golekkan donut tu kat gula halus..
9).. da siap...
ini budak yang senyap senyap kat hall time ummi nye buat donut..ade kijaan nye Rayyann!!!!....
yeayyy...donat yang telah siap..ready to eat..
ehh..time ni leh lak kirim kat Mokdek untuk juadah berbuka puasa dia..
SYABAS untuk diri ku yang berjaya buat donut..
SELAMAT MENCUBA!!!
10 comments:
tahniah rose!!
aku buat x guna susu pekat tp guna susu tepung anak aku. hehehe
Salam Ros..mmg syok bila dpt mkn kuih dr airtgn sendirikan?hihi.tahniah yer
Lupa nk gtau,hadiah dah sampai..makasih.Cantik sgt!!
nok, mek dh cuba buat. tp bantat mungkin terlebih marjerin kut :) pastu mek toskan myk pastu gaul dgn gula tp gula x melekat (adakah kerana donut tu xmo mek kena kencing manis?) atau kerana faktor kebantatan itu penyebab gula x melekat?
harap ummirayyan sudi pecahkan kebuntuan mek.
hr tu akak buat tp tak jadi- mcm keras semacam jer- tpi habis jugaklah dimakan..hehee
watyz:..owh..gune susu tepung eh..kalo wat cekodok manis tu aku gune susu tepung..tapi donat susu pekat..nnt nak cube la..
kak atie:..hai kak..haah betol tu..nak nye en suami & anak yang makan..*vangge* tau..
harap akak suke ngan adiah tu..
cek mek:..haah la, terlebih margerin itu punca bantat & tak lekat gule..
nextime ikut arahan yer..
harap dapat membantu..
kak wana:..kenapakah keras donat akak tu eh?!!! terlebih tepung kot..hehehhe..bedal je la..
kak wana - kita serupe.. kita serupe.. tp x abes makan tinggal seketoi x larat nk abeskan sbb dh kenyang gilababas. oleh kerana gula x melekat kt donut, maka somi sy telah cairkan gula dengan air di atas dapur dan salutkan ke donut. ala2 kuih keria la pulak. tiba2 jd kuih kenat (keria + donut) :)
mak izz:..ye la weh, da buat..takkan nak buang jer..tak bek tau..heheheh..kenat la pulak..pandai lak mendekorasikan resepi yang tak jadi eh..gud gud..
Post a Comment