20 February 2012

Stadium Nasional Beijing ( Bird's Nest Stadium)

Hai Semua.. ;-)

hari hari terakhir di Beijing, memang tak lengkap kalo tak ke sini..Stadium Sarang Burung..Stadium Nasional Beijing..Stadium yang dirasmikan masa Sukan Olimpik 2008 dutu tu..08.08.08..
Stadium ni boleh memuatkan 91000 penonton yer..yang berkeluasan 258,000 kaki persegi..besar kan! ianya dibina dengan kos sebanyak 4bilion Yuan = usd 500juta..mahal kan!..
arkitek yang bertanggungjawab atas rekacipta stadium ini ialah Herzog & de Meuron ArupSport CAG
beliau merupakan arkitek bertaraf dunia bebs..telah memenai pertandingan rekacipta..

jadilah sedikit info yang dikongsikan di sini yer..nak lagi thrill leh la baca kat cerita pasal Stadium Sarang Burung ni.. lengkap!..

kitorang ke sini pada hari ke 5..tak le jauh perjalanan..cume taffik jem yang teruk kat Bandaraya Beijing tu..
sampai jer, kitorang laki bini meluru terus  ke stadium tu..best..sebab sejuk..cantik permandangan tu..luas kawasan tu..bawa si anak kecil memang berlari2 je la keje nyer..cume sian kat warga tua, sebab nak kene jalan jauh dari bas turun kan tu..
haiii kami da sampai....korang bile lagi?..sejukkan!..semua pakai glove bagai..tengok si Maggie tu..siap pakai tutup telinga..orang tempatan pun tak tahan sejuk tau..hmm en suami aku tu kebal / kalis sejuk...katenye rase puas puas sejuk tu..nanti balik malaysia tak dapat sejuk cam ni da...tu yang dia berlengan pendek je tu..
posing time..
kat segala sudut nak posing..ye la kan..pasni tak tau lagi bile nak ke mari..
masa berurusan jual beli..hmm macam ayam ngan itik juga..bedal je la..asal puas hati..dapat ape yang dihajati..
haaaa kan da kene gangguan sexual...hehehee..geram betol apek tu ngan Mr Mussle aku ni..hehhehe...ritu kat Forbidden City tu pun kene raba jugak...eiiii...nak kene babap ni!...
ini la hasil interaksi antara ayam itik tu..beli layang layang ni..lain dari yang lain..murah je ni..1 pack ader 15keping layang layang ni..di jual 10yuan untuk 5pack..siap paoww 1 pack lagi...hehehee..kire 30 layang layang tu 5 ringgit jer la...murah kan...
ini bukan yang sendiri punyer..apek tu yang punyer..en suami pinjam jap eh...
loving posing macam ni harus ader...da la segan nak mintak tolong orang amikkan gambar kite posing loving loving ni..bile da ader yang sanggup, sakan le jadinye...hehehhe...

ok..pasni nak ke Masjid Tertua di Dunia tu..Masjid Niu Jia..

da daaaa...

jangan lupe klik iklan kat sidebar tu tau.. u klik i... i klik u...

12 comments:

Mama Ema said...

wow, bestnya..

fieda said...

wow..bestnyer jalan2..

ummirayyan said...

Mama Ema:..hehehe..kak ema pun akan ke tempat best jugak tu..

ummirayyan said...

fieda:..ujan emas di negara orang kak..semua cantek..semua best..

~~AzaLea~~ said...

bestnya tgk akak g bercuti... tak sabarnya nk tunggu turn sy ujung thn ni.. ahaks!!

ummirayyan said...

Lea:..wahhh plan ke sana jugak eh..gud gud..

Mak Izz said...

wakakak! lawak je trademark pose love ko tu. kalo aku dgn farizal, gamaknye mau kena libas dgn dia "gegatai nk pose love2" kehkeh..

farid tu bdn besar, mmgle tahan sejuk. cm aku ni, takat sejuk peti es tu ok lg. lainla org selim melim mcm korang. mau berlapis2 pakai bj. kalo x, BEKU! hahahak. cantik kan stadium dia? binaan rangka besi tu yg buat stadium dia unik dr yg lain.

amboi cik lea, awak nk ke beijing gak ke hjg thn ni? nk kirim panda sekor blh? hahaha.....

watyz said...

seronok nye posing... :)

ummirayyan said...

Mak Izz:..hehehe..itu la alasan yang munaSARAWAK..besar..boleh tahan sejuk ehhh..
posing tu trademark kitorang..hahhaa..maluew jer...
iye la, cantek..rangka besi tu diolah supaya menjadi macam sarang burung..ader je idea depa kan...
haah..lea nak g tu..kirim..jangan tak kirim..

ummirayyan said...

watyz:..posing tu acara wajib bile kamera da bertukar tangan...hehehehe...

hariz said...

xaci..wktu sy prgi kabus tebal..amik gambr pon xlawa.

ummirayyan said...

hai hariz:..owhhh tgk musim gak time pergi tu..ni pun seb baik ok, cume time d Great Wall tu je tak bape nak cun...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails