18 November 2011

Day 1 - Tian'anmen Square & Forbidden City yang harus ber-jam-jam kat sana..

Assalamualaikum..Salam Sejahtera..Salam Bahagia..Salam Ceria..Hai Semua..

Hari ke2 di Beijing & hari pertama memulakan perjalanan mengikut jadual..hmm lepas breakfas di cafe hotel, perjalanan pun dimulakan..
Terus ke Tian'anmen Square & Forbidden City..

Dataran Tiananmen ialah plaza besar berdekatan pusat bandaraya Beijing, China yang dinamakan sempena Tiananmen (Pintu Damai Syurga) yang terletak di arah utara dan memisahkan dataran ini dari Kota Larangan. Dataran ini penting sekali sebagai lambang kebudayaan kerana pernah menjadi tapak peristiwa terpenting dalam sejarah Cina. Di luar negara China, dataran ini amat terkenal kerana peristiwa Bantahan Dataran Tiananmen 1989. Dataran ini meliputi 40.5 hektar (100 ekar) menjadikannya dataran bandar terbuka yang terbesar di dunia. Pintu Tiananmen mulanya dibina pada 1420-an ketika Dinasti Ming. Sewaktu kejatuhan Dinasti Ming, pergaduhan besar di antara Li Zicheng dan Maharaja Qing telah merosakkan (atau mungkin memusnahkan) pintu tersebut. Pada tahun 1651 (awal Dinasti Qing), pintu Tiananmen dipulihkan dan menjadi salah satu tempat bersejarah.-sumber, pototravel

bas tak le benti betol betol kat square tu..maka nya, semua peserta dari Poto Travel kene menapak gak le..huhhh gembira la sangat dapat jejakkan kaki kat Tanah Besar China ni..
 punye la ramai manusia kat sini..tak kire dari mane, semua berpusu pusu nak ke dataran tu..lebih ratusan kumpulan bebs..menapak & terus menapak..
 yeayyyyy,..kegirangan yang amat sangat..1 dari impian si dia da tercapai..suke bukan main,sampai terlompat ko!..
 hokei..perkenalkan,our tourist guide..Miss Maggie (yg pegang bendera ijau)..Dia ni lahir & dibesarkan kat Beijing ni..tapi fasih berbahasa Indonesia..rajin berceloteh tau amoi ni..memang fulltime tourist guide la katekan..harus begitu kan!..opss..dengar citer dari Miss Maggie dulu pasal Tian'anmen ni..yang pakai cap tu, en Shazali, our tour leader dari Poto Travel..dia la yang jaga kebajikan kami semua dari check in di KLiA sampai la ke balik..
 huwahh..da stat posing kegirangan da yer...memang ternyata happy encik suami kat sana..orang lain berbalut balut dengan baju tebal, dia boleh steady je ngan tshirt tu..hurrrhh..sejuk bebs..
 hmm Miss Maggie tolong uruskan proses tawar menawar..en suami terbekenan dengan legend cap tu..dapat le 15yuan..lebih kurang rm7.00 jer topi tu..murahkan..stat pakai je topi ni dia tak sudah dikerling oleh pelancong lain..
 aku tak beli pun topi tu pun sbb tu utk lelaki..lagipun da der hoop bulubulu ni..makanya tertapis la kesejukkan yer..smileee..
 hokei..blakang tu ialah Forbidden City..aku tak tahu nak classified kan macam mane suasana tu kalo kat Mesia nih..sememangnye kene g sana la utk alami sendiri keadaan tempat yang lapang lagi larangan tu..
 owh..ini trishaw cleaner yang punyer!..iyer, nyonya yang menjaga kebersihan tempat tu punyer..senang kan..kutip kutip..terus masuk tong..pastu terus kayuh..g kutip tempat lain lak...owwppp,musim bunge masih ader lagi..
 jalan & terus berjalan..sambil kejap kejap benti nak berposing..tak mo terlepas setiap yang menarik woo..hehehe..ni da dekat ngan Forbidden City..
cantek..permandangan luar Forbidden City tu..penuh ngan lanskap bunga bungaan & air pancut..berkabus la time tu..so gambar in mood je la..
 perkenalkan juga, assistant tourist guide..my en suami..tengah melepaking sambil posing posing sementara menunggu Miss Maggie beli tiket nak masuk ke Forbidden City tu..mujur ikut trip travel agensi, semua nya included okey!...
posing sebelum nak masuk..ni gerbang yang pertama..dia ader 9 gerbang & didalamnye ader 9999buah bilik yer..bayangkan bape besar luas nye..hanya Raja sahaja yang boleh masuk/bermalam kat sini..yang lain tak boleh hokei..
 menapak & terus menapak..nak sampai 1 gerbang ke 1 gerbang tu tak le jauh sangat..lenguh gak le kalo kasut tu tak seswai..ni tak tau pintu gerbang ke berapa..tengokkk punye lah ramai pelancong kan..mcm mcm ragam, berposing, suke ria..<>
 memang berposing aje le..yang  mane tak tau tu, terus refer Miss Maggie..dia ader jawapannnye tau..
 tengok ni, masih cantik binaan ukirannye kan..
setiap 1 gerbang ada fungsi yang tersendiri..contohnye yang ini, gerbang yang ke berapa aku tak ingat le, tapi ader tempat ala ala macam balairong seri la kirenye..tempat bagi watikah watikah..bagus nye kat sini kerajaan China sangat menjaga barang warisan dunia nih..hanya boleh tengok dari luar jer beb..
 luv pose mean gediks pose!..hehehe..posing kat belakang bankuet hall tu tau..besar amat kan..memang tersergam gah le..tQ to Mr Hans, out trip photographer yang sudi amikkan gambar ni..
 cer teke tu aper?!!..horrr...salah!..ehhheehh..tu tempayan tembaga..korang nak tahu tak..kat dalam Forbidden City tu ader 308biji tempayan tu tau..diorang isi air dalam kesemua tempayan tu..hokei..untuk ape yer ader tempayan sebegitu besau kat dalam Istana tu?!!..ce teke..cer teke...
 ukiran terpanjang & terhebat didunia tau ni..gambar naga..sangat halus buatan nyer & masih kukuh sehingga kini..
 kepenatan..keletihan..masing masing urut kaki masing masing ehhh...ni baru separuh perjalanan hokei!..terkejut gamat aku bile tahu ade lagi tempat dalam Forbidden City ni..ingatkan dabis..huhhh...
Bergambar kenangan sebelum memruskan perjalanan selepas rehat rehatkan kaki..hmm ni semua 18 orang pelancong dari Mesia group aku le..peserta termuda, adik Alia 4tahun..kalo aku bawa Rayyan, leh kawan kan..hehehhe..
tengokkkkk cantik kan model tu..!!hehhehe..masih tegap kukuh balai ni..ni macam tempat gundek2 raja melepakking le...
 model jam kat tengah Istana Larangan la pulak..seb baik bintang 1..
 ni kire tempat si gundek gundek raja tu bersantai le..diorang tak le keluar dari istana kalo da jd gundek tau..cantik gak le taman tu..pokok pokok..tanaman semua dijaga..
 aku suke kat gua batu ni..sekali pandang memang batu..2 kali pandang, macam naga pun ader..
 fuhhhh..tamat sudah pengembaraan kitorang..pergggghh,penat amat..posing lege kat pintu gerbang terakhir..pintu keluar le ...
 Babai Dataran Aman & Istana Larangan..tak tau le bile boleh datang lagi...P.U.A.S + L.E.T.I.H= H.A.P.P.Y

Forbidden City @ Kota Larangan merupakan istana rasmi bagi maharaja China yang mula digunakan semasa Dinasti Ming sehingga akhir Dinasti Qing. Ia terletak ditengah-tengah kota Beijing, China, yang kini menempatkan Muzium Istana. Istana ini telah digunakan sebagai kediaman bagi maharaja dan keluarganya, selain menjadi pusat istiadat dan politik kerajaan China selama hampir 500 ratus Dibina pada 1406 hingga 1420, kompleks ini mengandungi 980 buah bangunan yang terselamat dan 9,999 buah bilik dan merangkumi kawasan seluas 720,000 meter persegi (7,800,000 kaki persegi). Kompleks istana ini menjadi contoh senibina agam China tradisional, pengaruh budaya serta pembangunan senibina di Asia Timur dan tempattempat lain. Kota Larangan telah diistiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia pada 1987,dan disenaraikan oleh UNESCO sebagai himpunan terbesar struktur kayu terpelihara di dunia.-sumber, Poto Travel

uitts..da dapat jawapan tak?!pasal kenapa ade banyak tempayan tu kat dalam Istana tu!..hmm..sape nak adiah, sila jawab kat komen box tu pun tak per....terbuka sehingga next entry pasal Beijing ni..

puas menapak bebs..lebih 3jam..tapi tak puas la..tak dapat nak menghayati sangat untuk mendalami suasa seperti berada di zaman itu..(kate en suami)...
da selamat menjelajah 1 Istana tu, kitorang kelaparan sungguh..makanya, destinasi seterusnya ke tempat makan le eh..

next entry yer!!

11 comments:

amiey lee said...

wahhhhhhhhhhh seronokkkk nyeee.... heeee

ehh murah tak kat sana?

AzaLea said...

kak, bestny g bercuti kn?? musim sejuk plak tu... bile lh turn sy plak yer.... hurrmm...

Kak, sy rasa tempayan tu utk simpan air wat siram kaki ... kalau bkn simpan air, simpan mayat kot... kalau tak pun peram arak... kalau tak arak, peram budu... hehehehehe...

AzaLea said...

ermm... nk cuba nasib lg blh?? huhuhu...

Tempayan tu utk isi air... kalau dolu2 ade kebakaran, so diaorg curah kan air tu...

Sesuai dgn pepatah "mendengar guruh d langit, air tempayan di curahkan"... kihkihkih... related ke??

watyz said...

kena g sendiri kalo nak tau keseronokkan kat sana kan... :)

aqishah said...

wah sejuknya beijing me x pernah sampai lagik... comeiinya rose.. hihihihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..apa kabar?byknya tpt2 menarik yg Rose & HB lawati..bestnya.gambar2 pon cantik2 belaka....cam tingin nk g lak. :)

ummirayyan said...

amiey:..seronok sangat..ala,awak pun baru balik bercuti gak kan...seronok gak tu...

ummirayyan said...

Lea:..nampaknye peserta ujiminda ko sorang aje la..heheh..nnt akak bg jawapan yer..

haah..seronok bercuti2 ni..time sejuk lak tu..target nak merasa salji lak pasni..jom!!...

orang sana tak makan budu dek...hehheh..

ummirayyan said...

watyz:..yer betol..
g sendiri baru tahu..sangat best!..cuci mata..tgk tempat orang..gelagat orang..budaya orang..

ummirayyan said...

aqishah:..heheh..tQ..comel yer..dah gumuks le tu..

haah..sejuk time ni..

ummirayyan said...

kak atie:..hai kak..kabar baik..
haah..ikut travel agen ni byk tempat menarik dia bawak..seronok kak..

ape lagi..ajak le your laling melancong...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails