19 January 2012

Bunga Raya GIANT

Hai Semua :-)

sebelum tu..jom review skit pasal bunga raya ni..

Nama saintifik nye Hibiscus rosasinensis.Jenis pokok yang berbunga sepanjang tahun.terdapat 200-220 spesis..banyakkan!..Tahun ni meruoakan Ulangtahun ke 52 Bunga Raya sebagai Bunga Kebangsaan Malaysia tau..Bulan Julai ni..

Dulu dulu, bunga raya ni terkenal..siap digunakan sebagai penghias kain rentang..dan dijadikan hiasan lankap untuk taman taman di sekolah..kini tak tak se gah dulu dulu kan!..lagi pulak, bunga raya ni diabadikan kat duit / matawang kan..
Sekarang ni, bunga raya telah menjadi warisan kebangsaan di negara kite..
lebih lanjut & lebih formal di sini.. yer..seronok gak review2 ni..

ini cerita bunga raya GIANT..aku rasa dia termasuk dalam 200-220 spesis tu la..

hmm besar kan..da sama saiz dengan muka si Rayyan ni ha.. aku jumpe bunge ni time jalan jalan kat sini hari tu..sepanjang jalan, berderet deret pasu bunge raya ni..memang segar bugar la..
bunga raya bunga kebangsaan kite..memang ader 5 kelopak tu la..kirenye bunga raya yang besau ni kategori bunga kebangsaan jugak la kan..
rajin rajin la klik:
cerita bungar raya boleh mengurangkan kolestrol
kenapa bunga raya dipilih sebagai bunga kebangsaan

ok da daaaaa...

jangan lupe klik iklan kat side bar tu yer...u klik i.. i klik u...

10 comments:

Mak Izz said...

ingatkan bunga raya kt GIANT hypermarket. hehe.. rupanye2 bunga raya besar gedabak ye. cantik sungguh bunga raya tu. entry yg sgt berinformasi, LOIKEEEE...

"5 kelopak mewakili 5 prinsip rukunegara" ^__^

ummirayyan said...

mak izz:..hehehe tak lah..kitorang tak geng ngan GIANT la..
iyer kan, 5 kelopak mewaliki 5 prinsip rukun negara..

*kembang kuncup haku, sbb ko loikeeee entry ni..

fieda said...

saya pun ingatkan bunga kt giant supermarket..hehehe
saya tak pernah lagi tgk bunga ni..

iizla said...

baca tajuk ingatkan bunga raya di GIANT, rupanya bunga raya gergasi. huhu, nice info.

ummirayyan said...

fieda:..ehh tak tak..bukan kat GIANT supermarket tu..hehehe..sorii..
g le melaka, leh tgk live..

ummirayyan said...

iizla:..heheh..GIANT = GERGASI kan...
hehehee..

watyz said...

besar nye. kat mana tu??

ummirayyan said...

watyz:..haah besau kan..alaa kat sepanjang jalan tempat penjalan kaki kat river cruise tu ader byk..area taman rempah tu pun ader..

MEKAR said...

uih..besarnya bunga raya ni. Kalau ada rumah sendiri, ingat nk tanam juga bunga raya bunga kebagsaan kita.

ummirayyan said...

cik mekar:..memang besau..da sama saiz ngan muke di Rayyan tu ha..
iyer la kan..nak gak tanam kat kawasan umah tu..same la kite..takder space...hehehhee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails