27 September 2011

Sambutan Lebaran Aidilfitri 2011

Assalamualaikum..Salam Sejahterah..Salam Bahagia..Salam Ceria..Hai Semua..

Baru la dapat nak berentry pasal raya 2011 kami sekeluarga ni..Alhamdulillah, diberi kesempatan masa untuk berentry..

kalo nak dibezakan dengan tahun tahun lepas:..
: 2009- baru berjinak jinak di alam blog maklum le, terjebak jadi blogger ni pun bulan September 2009..maka tiada la entry raya 2009..

: 2010 pulak..entry bergambar ajer..cerita pun just point point penting jer..tapi kali ni...lain sikit yer..

: 2011 penuh dengan cerita ceriti yang padat dengan gambar (semesti nya la kan!)..penuh dengan warna warni (sebab berbaju raya..)..& pelbagai rasa..(macam2 makanan kan..)..hehehe...
ok ok... intro je da panjang berjela, sori yer, tengah meroyan nak berentry ni..hehhehee..

da start da ni..
korang tau tak..walaupun rasa lege sebab semua tempahan coklat berjaya disiapkan & ceria dengan hasil pendapatan titik peloh sendiri..mood aku untuk beraya tahun ni memang tak datang datang sampai le masa selesai mengePack barang barang keperluan raya di kampung..da nampak beg beg baju/ barang keperluan tersusun cantik tunggu masa dimasukkan dalam kereta, baru la aku terkinja2  tak saba nak beraya..tak tau nape..tak macam tahun tahun lepas..baru start puasa, da pikir pasal raya..persiapan raya pulak memang tip top le..tapi tahun ni..dengan baju raya siap last minit..maka tudung pun last minit le..memang tak kesah kalo tak sedondon..sampaikan baju melayu si Rayyan tu pun en suami yang belikan..aku just cakap beli je warne yang terbekenan kat hati..aku tak kesah kalo tak sedondon pun..pelik kn?!!!..memang tak beriya sangat le pasal persiapan ni..asalkan berbaju baru sudah..itu kan sunat di pagi Aidilfitri..cukup!!..

Ok, kitorang balik kampung 2 hari lagi nak raya..balik jam 2pagi sebab nak elak jem..lagipun sampai2 leh terus sahur ngan UmiBuyah..alhamdulillah, selamat sampai..opss, aku suke...sebab sepanjang perjalanan aku buat taik mata sambil berpangkukan si Rayyan tu..tQ en suami..

Makan sahur dengan hati yang ceria, sebab seronok jumpe UmiBuyah..itu yang paling ku happy..la laallaaaaa..laa....lepas sahur..sembang2 then siapsiap ke umah makcik tailor..amik baju tempah..hati girang gumbira sebab baju da siap..pastu terus ke Kota Fesyen kat Ayer Keroh..nak cari tudung yang matching kaching ngan baju baju tu..takder yang sedondon pun sebab shopping last minit..tudung banyak dabis..redha je la..pakai ape yang ade hokei..tak de la nangis guling guling sebab tak sedondon..memang da set mind..opsss..mencari tudung dengan Mokdek je..Rayyan dok ngan walid dalam kereta hokei..Mokdek memang follow kitorang sejak memulakan perjalanan untuk balik Melaka yer..sebab tempat dia belajar dekat dengan rumah aku..hmmm da puas hati walaupun tak memenuhi kehendak nafsu, kitorang pulang la ke rumah..mencuba 1 persatu baju yang siap ditempah..perhhhhggg...terbakar hati ku bebs...hmm citer pasal tu kat next entry la yer..makanya..lagi la aku tak der mood nak beraya..

selesai menyejukkan hati, kitorang sefamili kecik ni bersiap siap ke umah kakak ipar aku -atam- (kakak en suami yang tersayang..)umah dia kat Tampin jer..Klebang - Tampin lebih kurang 30 km je..aktiviti berbuka & bergosssip sakan di sepanjang malam..hehehhee...pagi pagi lepas sahur..kitorang balik semula ke Klebang..tak jauh le kate kan!!..anytime ajer..yang penting, kerajinan untuk mendrive kete tu yer..

Sampai je, terus membusykan diri dengan persiapan raya..memandangkan aku ni tak le pandai nak menganyam ketupat, umi yang buat..aku ditugaskan utk membuat rendang..ayam & daging ko!..tak pe..ku suke...pastu, en suami lak tak buleh duduk silang panggung eh.. dia ditugaskan membuat dapur kayu..& menjaga api sampai masak ketupat rendang tu..abis berlengas le yer..hilang kemachoan yang siap berkaca mata hitam ko..nak tahan panas le katenye!..hehehe..amik alih tugas ayahchik yang beraya dirumah mertua nye tahun ni..(seksa ko takder bangcik..)

Dari jam 9pg berhempas pulas kat dapur tu..sampai ke jam 4ptg..baru la siap..maklum le tenaga buruh yang tak berapa kerat ni ajer yang boleh diharapkan..ku redha...kol 5ptg, selesai ape yang patot...bersiap pulak dengan juadah berbuka..menu pilihan hati en suami..Nasi Ayam Acik Rose...kalo tahun tahun yang lepas, biasanya kitorang akan berbuka dengan ketupat & rendang jer..tapi kali ni lain sikit..berbuka dengan nasi ayam sebagai menu tambahan..ketupat & rendang tetap ade..fuhhh sungguh berselera ya kalian..maklumler, penat berhempas pulas stereng kete sebab jem..sape soh balik last minit!!!..

<>hanya cerita sebagai kenangan terindah..

Selesai semua tu...melayan anak anak buah & si Rayyan tu main bunga api..& mercun..sambil sambil tunggu rombongan surau utk bertakbir kat umah tu..da teringat betapa rugi nye tidak merakam aksi masak memasak disiang hari, baru lah rajin nak kuar kamera..siap buat kamera efek lagi..hehhehe..

Rayyan yang takut tapi mahu..nak pegang bunga api tu..tapi takut takut..warm up je tu..
 en suami pulak beraksi..tanpa takut!..hehehhe...girang nye hati dia..padahal, aku ni dok tensi pasal baju raya tu..
 yana...makin di puji..makin seronok..makin besar bulatan bunga api tu...
 bile dengar kitorang tergelak besar kegembiraan dengan hasil tangkapan..si Imran lak tunjuk aksi Pro nyer...Prosak ko!!..hehehehe...tak jadi rupe langsung..time ni Rayyan dok main Pop Pop dengan si P-qa..sronok sangat, ajak berposing pun tak mo..

hmmm ni kesah yang seswai dengan tajuk entry ni yer..gambar tuan tanah takde sebab dia moody pasal kes baju raya dia..di samping hari hari yang meletehkan tapi tersangat seronok sebab nak raya kan!...hehehee....
citer malam raya korang pun tak banyak beze dengan malam raya aku kan..time malam main bunge api & bertakbir raya...

ok da da....free free aku sambung kesah di pagi raya eh...

:-)..

6 comments:

watyz said...

pesal bj ray ko weh???

hakak CNN said...

seriyes chantekkk bulatan bunga api tuhh..

eh temban plak haku tgk sirayyan nehh..ari tuh macam kurus jerk..hahaha

ummirayyan said...

watyz:..hehee..sabo yer..ku pasti citerkan..

ummirayyan said...

CNN:tak cukop chantek la..ader orang wat lagi cantekk woo..

ehh yeke?!!..biase je la..berat badan menten dari dulu..naik 200gm..turun sekilo...hehehhe..

Mak Izz said...

bz biz coklat sampai hilang mood persiapan raya eyh. ptt tahun ni xde ajak aku shopping tudung etc ^__^ apesal bj raya ko? terbesar ke? atau tgn pendek? sabar jelah. kalo last min amik bj tempahan mmg x smpt nk alter. pakai jelah T..T next year pengajaran tempah bj awal2 k. pastu simpan dlm gobok sehinggalah tiba hari raya. tp bj raya ko 8 psg kan? (giler banyakkkkk)

rayyan mcm izz jgk takut main bunga api. rayyan mau jgk diri dkt2, si izz 1 meter ada kut. penakut betul!

ummirayyan said...

mak izz:..haeheheh..penat ngan biz tu kot..tu yang malas nak memenatkan diri nak buat persiapan raya tu..baju raya aku terbesar le..iyer la..nextyear kene antau awal kan..tak mo da pisang berbuah 2 kali..

memule je si rayyan tu takot..da hari hari main, siap tunjuk skill lagi..hehehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails