17 November 2010

::Sunway Lagoon::

layan gambar dulu eh..

 rayyan..tenung air tu kenapa?..takot eh..
 kejap je senyum..pastu nangis..takot..
 konon konon berani la nih..
 dengan kak manesss..
 ngan makteh..
 abg wazif pujuk..jangan la nangis rayyan..best tau main gelongsor air..

 patot r nangis je..nak tido rupenye...ishhhh...


 sembang ape ntah tu..
 kelaparan...siap je terus makan..


hmmm..cube teka kitorang kat ner tu?..hehehee..tgk tajuk da tahu kan...yerrr..sunway lagoon..
hari ahad aritu la..kitorang ke sana..saje menghabiskan duit masa yang keboringan sebab ketiadaan en suami di rumah..pergi ngan makteh rayyan..hmm..citer si rayyan nih la..dia takder mood nak bermandi manda..nangis memanjang..asal masuk dalam air je..nangis..geram gak aku..dari uma punye la bersemangat nak wat photoshoot kat sana..tup tup..si rayyan nitak der mood lak..tu yang gambar pun ntah pa per ntah...ish budak nih...orang syok syok mandi manda..dia tido lak..ape rr...

tak puas g sunway kali nih..rayyan takder mood la..lagi pun ujan..huhuuuu..tak sempat pun nak main gelongsor yang tinggi2 tu..ujan seh...
hmmm..boring je..membazir je...rugi rugi...nasib baik makteh belanjer..thanks makteh...

::Salam Aidil Adha::

Assalamualaikum...
Selamat Hari Raya Aidil Adha..
Buat kali pertama nye kitorang beraya diperantauan..yuhuuu...tak balik kampung beraya bersama umi buyah..sedih sangat..terasa kesunyian dipagi raya tadi..leh tangkap lentok r dalam bilik air stok tak mau en suami tahu kesedihan ku itu..
bukan nye tak mau balik beraya di kampung..cume kekangan masa & masalah..heheeehe..
tak pe la..atleast merasa gak le beraya bersama ipar duai..acik rose tak de mertua ye..
petang raya aku bertungkus lumus menyiapkan rendang ayam & nasi impit untuk juadah kami di pagi raya..ape lagi..buka buku resepi la..masak sorang sorang..lagi la bertambah kesedihan tu..tengah masak leh lak rojer rojer ngan ummi aku..bukan tanye resepi eh..tapi kongsi kesedihan..ummi la menenangkan aku..dia sangat sangat memahami aku..thanks mi..luv u so much forever..

rendang ayam...nak resepi?...
 rendang & nasi impit ...ready to eat..nyamnyam..
 danesh..rayyan & kak puteri..sepupu sepapat..
 rayyan..acya..ika..sepupu sepapat..
 mbam nyer...
takder tema untuk baju raya haji ye..heheheee...colourful..
















::Rayyan Sangat Suka::

hmmm..sejak kebelakangan nih aku memang selalu pikir pasal rayyan..pasal dia kureng makan..ape yang dia makan dia hanya isap abis madu sepah dibuang pastu buang..risau gak aku..lagi lagi skang nih produktivi susu ku semakin merudum..ye la faktor usia kan..makin membesar anak kite makin berkurang la susu ibunya..ye la..allah taala tu adalah sebaik baik pencipta..masa anak kite kecil/baby..anak kite memerlukan susu yang banyak untuk membesar..jadi..Dia banyakkan la susu kite tu..ni da makin membesar..kurang la susu kite tu..sebab anak kite tu da kenyang..makan macam2...

kes si rayyan nih lain skit..dia masih nak menyusu dengan banyak nye macam baby 7-8 bulan..4oz setiap 3 jam..banyakkan..skang nih aku susah nak dapat sebanyak itu..stok pun da makin berkurang..memang tak wat stok la skang nih..itu yang makin aku risau..

risau punye la risau..hari hari aku tanye kat cekgu dia..rayyan makan x?..banyak tak?..makan ape?..dia poo poo tak?..itu soklan rutin utk cekgu dia tu..seb baik cekgu dia ok je..dalam hati tak tau la..  dan jawapannye tak mengecewakan aku..rayyan makan..makan banyak..pagi makan biskut/kueh..tengahari makan nasi & sup..petang makan nasi/mee/roti..poo poo..selang sehari..lege la..

tup tup..sampai je rumah..rayyan seolah kelaparan yang amat..so aku pun bagi la ape yang aku beli utk aku mengeteh tu..laksa ke..pedas tak bg r..  goreng pisang ke..roti ke..aku tengok makan nye bukan main lagi..last last..bersepah kat lantai dibuang nye..takot tercekek kah?..eii risau beb..

hmm..hari2 aku bercerita kat kawan2..sampaikan aku berchitchat ngan pakar LC..kak yati..dia kate aku kene kreatif dalam penyediaan makanan utk si rayyan nih..so aku pun wat la..
roti + jem srawbery..aku potong jadi kan kiub2 kecik..
 skang  ni time makan je dia mesti nak makan kat berandar umah..sambil tengok meow..bird..bendera yang berkibar2 tu..chanteks ooo view dari atas.. kadang tu siap offer kat meow ke bird tu makanan yang dia pegang tu..nak nak..kate nye..
 nyam...aku tanye..shedap ke rayyan..dapppp(sedap..)
 suke dia..habis lak tu..tak der buang2..lege la aku skang nih..
camni rajin la ummi nak creat menu ut rayyan..ape saja anakku..

14 November 2010

::Tantrum-Rayyan::

huhhhh..tantrum??
penah dengar tak?
tahu tak amende tu?
hmm..meh aku cite sikit eh..
memandangkan sejak kebelakangan ni..si ebot aku tu asyik meragam je bile ape yang dia nak tak dapat..kehendaknye tak dipedulikan la..dia akan jadi macam ni:...

video

ape kah itu tantrum eh?..
tantrum ni sefaham aku la..adegan tunjuk perasaan marah,perasaan tak puas hati..rasa bengang..yang tak boleh ditahan tahan..dia akan lebih menjadi jadi kalo kite jadi penonton setia nye..hehheee..
faktor penyebab tantrum ni terjadi eh?..

1) Kehendak @ Keinginan Anak Di Halang

Setelah tidak berhasil meminta sesuatu yang tetap pada keinginannya,
maka sianak mudah saja melepaskan emosi tantrumnya yang bertujuan
mendesak ibubapanya agar memenuhi impiannya.(ni la yang selalu terjadi pada rayyan)

2) Ketidakmampuan anak mengungkapkan dengan perkataan
Kanak-kanak bawah usia 4 tahun memiliki keterbatasan bahasa. Amat
sukar sekali untuk mereka menterjemahkan keinginan mereka dalam
bentuk bahasa yang mudah untuk kita fahami. Oleh itu, kondisi mereka
yang masih tidak betah telah menekan emosi mereka menjadi kecewa dan
secara tidak langsung mewujudkan frustasi pada diri mereka dan
disampaikan dengan sikap tantrum.(ni pun same gaks..)

cara nak atasinye eh?..
cara aku:..aku biar kan je dia bertantrum buat seketika..tapi tak leh tahan ooo dengar jerit pekik nangis dia tu..layan kan kejap..pujuk r..tapi make sure tak bagi la ape yang dia nak tu..alihkan pandangan dia kat tempat lain agar dia terlupe dengan menda yang dia nak tu..
biase nye rayyan nih tantrum kejap je..seb baik..kalo tak..jjenuh la nak dengar nangis dia tu..siap guling guling kalah filem industan ooo..

nak lebih lamjut korang bace kat sini eh...

13 November 2010

::Fasa Copy & Paste::

heheheee..fasa ape lak nih kan..fasa ni bukan ditujukan pada staf gomen yang terlibat tu eh...fasa ni merupakan fasa untuk si ebot aku nih..Fasa Copy & Paste..tiru semua yang orang buat..
mane tak nye..td sebok sebok aku nak mengepam..dia pun loghat loghat nak kan pam set aku tu..ni kes berebut la..aku pun bagi r botol kosong kat dia..ingat kan nak buat ape..rupenye dia pun mengepam gak..tapi gune teknik marmet...hehheeee..rupe nye selama ni aku mengepam depan dia,dia tengok n stor kat memori nye la..memang kadang2 aku marmet je..kadang tu lepas pam pun aku mesti nak marmet..lebih puas la..



heheheee..kelakar je tengok gelagat si ebot aku nih tau..rayyan...rayyan...pasni ntah ape lagi la yang dia akan tiru...

::Happy Birthday::

Lepas dapat bunge tu..kesoh se-opis dak ros dapat bunge..cepat cepat aku rojer Ujikus.(kawan sekolah yang baik ngan aku skang 1 jabatan ngan aku)..g tau aku dapat bunge dari en suami...dia pun turun tengok bunge tu...macam ape ntah kan..heheeee...

lunch time konon g r celebrate ngan dia kat Pizza Hut..ber dua aje..berdua lebih baik .. senang nak bergosip kan...huuhhuuuuu...makan time...layan gambar je la eh...cume sepinggan spegeti..n berpotong2 pizza yang meraikan aje..tak pe..asalperot kenyang kan Uji....

ini la besday gurl nye...yang diraikan..hehehee...
 menu yang diorder..da nak abis baru teringat nak bergambar...
 ini lah si Ujikus tu...yang meraikan..

hanya kami berdua je yang mencelebrate nye...rakan opis yang lain bertugas di luar kawasan...seronok gaks bile berdua..banyak menda leh gosip...huhuhuuu...lalalaaalaaa...kan Ujis...

ini sesi meraikan dengan kawan..sesi meraikan dengan en suami & my lil Rayyan lom lagi..hehehee..bape banyak rai la kan...

12 November 2010

::12.11.10::

EPPY BESDAY TO ME..EPPY BESDAY TO ME..EPPY BESDAY TO ME...EPPY BESDAY TO ME...

hney,ros,anim,ija,ude,mokder....eppy besday to you..

heheeee..da nyanyi lagu besday kan..mesti la ni besday aku..iye..hari ni besday aku..cepat wish...hadiah jangan lupe k..

heheheeee..12.11.10..cantik lak date ni kan..
28 tahun yang lepas aku dilahirkan dari rahim umie ku...da antau pun dedikasi khas untuk ummi aku yang melahirkan aku tadi sempena hari lahir ku..

cakkkk...suppppriseee.....

bunge kat atas tu adalah pemberian dari en suami terchenta...suprise sangat2..camni..meh aku cite skit..hehehee..pagi tadi lepas je sarap aku dok r kat meje aku..kemas2 ape yang patot sambil tulis diari..pastu bos aku jerit...

En BOS:...rosssss...khadijah..
AKU:..Yerrrr...(sambil bangun untuk jengah le knp panggil aku macam tu)..
En BOS:..wah..bunge untuk ang..(dialek utara)..
sambil tu kawan2 opis da serbu kat aku..tanye dari sape bunge tu..
En BOS:..annyversary ke Ros?!!
AKU:..ntah le..sape yang bagi ni dek?!(aku tanye kat adik yang antau bunge tu)..
adik bunge tu sengeh je..sambil soh sain bukti penerimaan..
aku pun sain la...
AKU:..jap jap..aku bace lu kad nih eh...ooo...dari en suami aku la..hari ni hari jadi aku...
En BOS:...ooo...happy besday r ros...
pastu semua kawan2 opis salam n wish le kat aku...
ade gak yang gelak besar..maklum le..romentik lak en suami aku nih..

heeheheheee...terkejut aku dapat bunge ni tau..da r suprise lak tu..time kasih banyak banyak B..
Tak pernah aku terfikir yang aku akan dapat bunge macam nih..selalu tengok kat tv je..boypren kasi kat gelpren..bagi kat opis la..tup tup..kene kat aku lak..ehheehee..da macam drama tv lak rase nye tadi tu...memang tak sangka beb...

haaaa..aku happy sangat hari nih(lepas dapat bunge la)...walaupun tak dapat celebrate besday aku ontime dengan en suami..aku tetap happy..
nak tahu tak...selama 4 tahun perkenalan+ikatan perkahwinan kitorang ni kan...tak pernah pun dapat celebrate besday aku ontime..mesti celebrate lambat..mane tak nye..setiap kali tibe nye besday aku mesti je aku outstesen..2007..aku ke Singapore..untuk terima award..2008 konon nak sambut ber 2 setengah..coz rayyan dalam perut..tp en suami berkursus..2009..aku ke Singapore lagi atas urusan kerja..n tahun nih..2010..en suami lak berkursus...hmmm kesian kan..tapi tak pe la..nak wat camne kan..celebrate je lambat..wish ontime...tak kesah r...

anyway..aku suke sangat hari nih..mekaseh B..luv u so much forever..



besar bunge dari orang nye...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails