14 November 2010

::Tantrum-Rayyan::

huhhhh..tantrum??
penah dengar tak?
tahu tak amende tu?
hmm..meh aku cite sikit eh..
memandangkan sejak kebelakangan ni..si ebot aku tu asyik meragam je bile ape yang dia nak tak dapat..kehendaknye tak dipedulikan la..dia akan jadi macam ni:...

video

ape kah itu tantrum eh?..
tantrum ni sefaham aku la..adegan tunjuk perasaan marah,perasaan tak puas hati..rasa bengang..yang tak boleh ditahan tahan..dia akan lebih menjadi jadi kalo kite jadi penonton setia nye..hehheee..
faktor penyebab tantrum ni terjadi eh?..

1) Kehendak @ Keinginan Anak Di Halang

Setelah tidak berhasil meminta sesuatu yang tetap pada keinginannya,
maka sianak mudah saja melepaskan emosi tantrumnya yang bertujuan
mendesak ibubapanya agar memenuhi impiannya.(ni la yang selalu terjadi pada rayyan)

2) Ketidakmampuan anak mengungkapkan dengan perkataan
Kanak-kanak bawah usia 4 tahun memiliki keterbatasan bahasa. Amat
sukar sekali untuk mereka menterjemahkan keinginan mereka dalam
bentuk bahasa yang mudah untuk kita fahami. Oleh itu, kondisi mereka
yang masih tidak betah telah menekan emosi mereka menjadi kecewa dan
secara tidak langsung mewujudkan frustasi pada diri mereka dan
disampaikan dengan sikap tantrum.(ni pun same gaks..)

cara nak atasinye eh?..
cara aku:..aku biar kan je dia bertantrum buat seketika..tapi tak leh tahan ooo dengar jerit pekik nangis dia tu..layan kan kejap..pujuk r..tapi make sure tak bagi la ape yang dia nak tu..alihkan pandangan dia kat tempat lain agar dia terlupe dengan menda yang dia nak tu..
biase nye rayyan nih tantrum kejap je..seb baik..kalo tak..jjenuh la nak dengar nangis dia tu..siap guling guling kalah filem industan ooo..

nak lebih lamjut korang bace kat sini eh...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails