31 July 2012

Badak Berendam Perisa YAM versi Cik Rose ;-)

Hai Semua ;-)

haaaa betol le kan, Badak Berendam versi Cik Rose..sebab, korang penah tengok ke badak berendam kaler pepel tu?!!kaler bukan sekadar kaler mewarnai yer..siap dengan perisa YAM lagi.. ..hehehee..teringin?!..meh bebuka ngan cik Rose..
(ehh pesal ko cik cik ni Rose...)layan je la..

ini salah satu juadah berbuka puasa kitorang sekeluarga..sepanjang Ramadhan tahun ni, Badak Berendam ini la yang pertama menjadi juadah/kueh utk berbuka..sebelum ni, takde kueh pun!..(kalo berbuke kat umah umibuyah atau ipar duai, baru la jumpa kueh mueh..bukan ape, cik rose ni sentiasa ingat membazir itu alaman syaitan walaupun skang ni depa da kene kurung kan..hmm takat nak buat 2 3 biji tu, memenat je la skang ni..nak nye tengah sebuk ngan order Kurma Coklat tu..memang dok ngadap tu je la..so, encik suami & si bujang aku pun makan je la Kurma Coklat tu..takde kueh pon tak per....


ntah macam mana ntah, Ahad lepas, terbukak lak pintu hati  ni nak buat Badak Berendam kesukaan en suami ku ini..memandangkan inti kelapa manis ada kat dalam peti es tu, laju la aku buat...

hmm plan nye nak buat kaler ijo, kuning & merah..malas nak terbongkok bongkok mencari pewarna tu aku capaikan yang mane dapat je..ada perisa YAM..hmm bedalkan ajer la..sambil buat sambil doa, Ya Allah, jadikan kan kueh ini sesedap sangat, suami & anak aku nak makan..

tup tup jadi..masa tengah rebus kueh ni, memang meresap le bau YAM tu..wangi weh..memang tak sabar nak makan..

hmmm masa berbuka, aku terjah Badak ni dulu, sebab nak sahkan kesedapannye sebelum en suami komen memacam..yeayyyy..yummmiiiiee..sedap..tip top meletop rrrrr....hehehehee...

alhamdulillah, tak membazir pun..makan sampai licin hingga menjilat mangkok ehh..hehehe..

korang nak resepi ker?!..

aku bagi ni..

utk tepung: 2 cawan tepung pulut
air secukup nya
pewarna secantiknya
kalo nak banyak warna, bahagikan adunan tu dulu tau..cik rose gune emulco YAM utk yg pepel tu..
gaul gaul kan tepung pulut tu ngan air & pewarna..sampai da tak berderai le..sampai licin kot..

cara nak buat:..
masukkan inti kelapa manis kat adunan tepung tu then rebus kat dalam air yang tgh mendidih..kalo da timbul, kueh tu, maknenye dia da masak tau..angkat le..

utk santan nak bagi Badak tu berendam:
sepeket santan KARA (cik ros pakai yang serbuk punyer)..air secukupnya..
didihkan atas api..masuk garam skit..kacau selalu tau..

make sure santan tu lebih tau..baru la Badak Berendam kan!..

ok, selamat mencuba!...

6 comments:

syawalsimpsons said...

sedapnyer...

Rose Khadijah said...

Syawal:..da bersalin ke tu?!..lama tak jengan uma sana..hehehe..

cikceriacorner said...

sedapnye rose..:)

Arham Md Ali said...

Kuih favourite abah ni!

Rose Khadijah said...

CikCeriaCorner:..hehehe..jangan termengidam da la yer..

Rose Khadijah said...

Arham:..sejak ini, ia pun jadi kesukaan saya!..;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails