10 July 2012

MengePAU.. 1, 2, 3.. kuih pau..

Hai Semua ;-)

Busy busy pun sempat lagi nak mengePAU wehh..

3 kali  meNERAI nak buat pau  ni..( tapi hari lain lain la.. )

1st time buat masa ade tetamu datang uma..datang da tengah malam, bancuh ajer la yang mane sempat..


1st resepi Pau :
tepung gandum - 2 cawan
Serbuk Penaik - setengah paket dilarutkan dengan 5 sudu besar air suhu mineral
Susu pekat - 3 sudu
Air Mineral secukupnya untuk menguli..

INTI: Kelapa Manis.
Kelapa parut putih
Gula Merah
Gula Pasir
Daun Pandan
Air
panaskan dalam kuali sehingga pekat..
(aku punye made from My Mum!hehehe..oder time balik Kg haritu..)

hasilnya:- sedap, lembut, gebu..tapi bile da sejuk, keras skit & kulitnya kering & tebal..
( walauapepun, LICIN!=HABIS!)

ni yang belum kukus, bujur skit sebab nak bezakan..ni inti nya coklat, untuk si bujang kecik..

 ni yang berintikan Kelapa Manis tu..untuk seisi keluarga..hehehe..
 2nd Resepi Pau :
Tepung Gandum - 2 cawan
Serbuk Penaik - setengah paket dilarutkan dengan 5 sudu besar air suhu mineral
Susu pekat - 3 sudu
Planta/marjerin - 2 sudu kecik
Air Mineral secukupnya untuk menguli..

Hasilnya:-
hasilnya:- sedap, lembut, gebu..tapi bile da sejuk, kurang keras & kulitnya kering & nipis.
( walauapepun, LICIN!=HABIS!)


3rd Resepi Pau :
Tepung Gandum - 2 cawan
Serbuk Penaik - setengah paket dilarutkan dengan 5 sudu besar air suhu mineral
Susu pekat - 3 sudu
shortening/lemak sayur - 2 sudu kecik
Air Mineral secukupnya untuk menguli..
Hasilnya:-
hasilnya:- sedap, lembut, gebu..walupun da sejuk still gebu, lembut & sedap!..kulit pun takder..
( sememangnya LICIN!=HABIS!) 

biarkan rehat dalam 10mint, pastu kukus la.. hehehhe..aku gune pengukus yang ini..multicooker yang en suami bagi time besday aku lastyear tu..baru nak gune wehhh...hehehehe..
 ni semalam aku buat lebih, siapkan bekalan sepanjang semalaman tinggalkan si bujang 2 orang aku time aku g shooting kat PWTC sempena Tilawah AlQuran..
inti coklat.
 inti kelapa manis
 sebekas untuk mereka..balik dari shooting, LICIN sudah..

kesimpulannye, aku suke ikut Resepi Pau yang ke3 tu..hasilnya SUPERB..sambil makan si Rayyan siap nyanyi lagi...1,2,3 kuih pau!..nenek dia ajar...GUD!..

Da daaaa...

jangan lupe klik klik kat sidebar tu eh..u klik i, i klik u back!
;-)

12 comments:

syawalsimpsons said...

cumilllnyer paunyer....

watyz said...

wa... wat pau.. jgn lupa bawak balik melaka ckit... hehehhe

CtAyue said...

wah sedapnye nampak.. sy lom pernah cuba buat pau..hehe..cantik lah multicooker tu..

ummirayyan said...

Syawal:..hehehe..wat cumill cumill..senang, sekali ngap jer!..

ummirayyan said...

watyz:..hehhee..kene cuti, lepak2 sana sambil makan2..

ummirayyan said...

ayue:..multicooker tu merah, i loikkkeee sebab match ngan kabinet..try le buat pau..share2 pengalaman buat pau tu nanti..

CheNamNam said...

tengok pon macamm gebu jerk tuhhh...mesti lah sedap kalu si ayyan pon kemain siap cipta lagu utk pau mummy diyer lagik tuh...:P

multicooker pun chantek menarik ku tertawan sudahhh....owhhhh..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..nk pau 3 ketul yg inti kelapa tau.Inti lain xmau..:D

fieda said...

rajin rose ni..

ummirayyan said...

CNN:..da berkenan, g le sambar 1..resepi ke3 tu yang menjadi..gebu gebas ko!..
hehehe..da besau nak jadi komposer kot si rayyan tu..

ummirayyan said...

kak atie:..hehehe..boleh..hmm kalo berjiran ni, tentu sesama gemukkks ni..masak masak then pos kat jiran..heheh..

Rose Khadijah said...

kak fieda: akak lagi rajinnnn kan..maluew aiii tau!.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails